Историята на чадъра

През вековете човешката цивилизация преминава през много епохи и чрез изобретенията и технологичните постижения успява да подобри условията си на живот и да промени заобикалящия я свят. Един от инструментите, които са позволили на хората да живеят по-удобно е чадърът, който се е развил в продължение на десетилетия от модерен аксесоар на богатите и на владетелите до един от най-честите предмети в съвременния свят. Чадърите са много ефективен начин за защита от слънцето и дъжда, което е довело до развитието им с течение на времето, с множество подобрения. Независимо дали става въпрос за лични, платнени или сламени чадъри или шезлонги за плаж, произходът е общ.

Кралският символ на властта

Първата употреба, записана в историята на чадъра като предпазно средсвто от слънцето е в Египет преди 3500 години. Първоначално тези чадъри са били изработени от палмови листа, свързани в едно дърво. Стенописите на древните египтяни разкриват широка употреба на чадъра от благородници и фараони.

Благодарение на климата на Египет и на други месопотамски култури, които първи използват чадъра, употребата е била очевидно за защита от слънцето, а не от дъжда. Китайците, през 11 в пр.н.е., използват за първи път копринени чадъри, за да се предпазят от дъжда.

Използването на чадъра се е разпространило от китайския император към императорите на Сиам и Бирма, който се използва до 24 сламени чадъри или чадъри, изработени от други материали, за да се демонстрират силата си и да впечатляват.

Използването на чадъра в Гърция и Рим

Чадърите стигнали до древна Гърция и Рим, но този път се използвали като дамски луксозни аксесоари. Всъщност, мъжете се срамували да използват чадърите, което довело до това римляните да ги използват на публично място само ако са придружени от жена

След падането на Римската империя използването на чадъра изчезна за няколко века. Става отново толкова популярно по време на Възраждането и отново в обкръженията на царете и благородниците. Използването на чадъра е престанало да бъде табу за мъже пред 90-те години на 18. век в Англия, а след това широко се разпространява в средната класа. Особено в 20. век чадърите претърпяват стотици подобрения, които продължава и до днес.

Плажните чадъри

Плажните чадъри се използват и развиват най-вече от началото на 20 век насам. Първоначално от плажуващите се използват индивидуални чадъри, които еволюирали в по-големи сламени чадъри, тъй като туристическият сектор започва да се развива бързо в периода между двете войни и веднага след Втората световна война. Така плажовете на скъпите хотели в Европа и Америка се напълват с големи плажни чадъри със стационарна или подвижна основа като се осигурява най-силната защита от слънцето за плажуващите.