Материалите и изработването на един чадър

Материалите и изработването на един чадър

Всички видове чадърите са преминали през много етапи от изобретението си до днес. Материалите, използвани за производството на един чадъри, разбира се, са се подобрили през годините. Едно от основните нововъведения при отделните чадърите дойде в началото на 50-те годин на 19.век, когато американецът Самуел Фокс решава да използва огънати стоманени пръчки във формата на „U“, за да създаде една по-лека, но същевременно по-здрава рамка. Преди това чадърите се правели или от тръстика, или дори от кост на кит. Нека да разгледаме основните части на чадъра и как се произвеждат днес:

Прътът

Модерните чадъри все още се произвеждат от работници по полуавтоматичен начин. Първо се произвежда прътът, независимо дали става въпрос за платнени чадъри или големи сламени чадъри, които обикновено се използват на плажа. Изборът на материали и контролът на качеството се извършват по време на производствения процес. Въпреки че един добре направен чадър не трябва да бъде непременно скъп, материали неизбежно се отразяват на качеството и цената на крайния продукт. Разбира се, размерът има значение в този случай и е лесно да се разбере, че един малък личен чадър е очевидно много по-евтин, отколкото плажен чадър, от материал, от какъвто и материал да е направен. Най-често използваните материали за производството на пръта са дървото, стомана, алуминият и по-рядко пластмасата и фибростъклото.

Рамката и страничните точки

На лични чадъри рамката и страните са изработени предимно от стомана или алуминий с форма на „U“. Всички заедно са свързани към пръта и помежду си, а пружините, поставени върху пръта, се използват за отварянето или затварянето на чадъра.

Подобни са структурата и механизмът, използвани за преносими платнени чадъри. Нещата са малко по-различни, когато говорим за стационарните сламени чадъри, които използват магазините, плажните барове и хотелите. Те се произвеждат от силно дърво или галванизирана метална рамка, която се съединява с пръта със силни метални противоветрови подпори при най-здравите модели. Рамката функционира като основа както за поставянето на покривалото, така и за заплитането на тръстиката под него.

Покривалото на чадъра

ри платнените чадъри покривалото на върха се шие на ръка към металните части. Типичният платнен чадър за плаж обикновено има 8 платнени участъка, въпреки че някои чадъри могат да имат и 6. Платовете са обикновено синтетичен полиестер или PVC с акрилно подсилване на долната част.

При стабилните плажни чадъри, които виждаме в непосредствена близост до дървени шезлонги и плажни павилиони, обикновено се използва слама или тръстика като материал за покриване. Тези сламени чадъри не се използват за предпазване от дъжд, тъй като тяхната цел е единствено защитата от слънчевите лъчи. И това го постигат много по-добре, отколкото който и да е синтетичен материал, като позволяват на въздухът да преминава през тях и да се разширява, правейки сламените чадъри изключително устойчиви на силни ветрове и предлагащи възможно най-силно охлаждане на сянка си.