Поддръжката на екстериорни мебели и оборудване

Много хора обръщат специално внимание на практичността и дизайна на мебелите, които купуват и използват на открито и закрито, забравяйки два важни фактора: материала на производство и поддръжката. Затова често имат оплаквания, свързани с качеството и трайността на мебели, особено когато става дума за мебели за външни пространства, които непрекъснато са изложени на метеорологичните явления и природата 24 часа в денонощието. Слънцето, влажността, температурата са фактори, които влошават градинските и ектериорните мебели, било то дървени шезлонги, алуминиеви шезлонги, сламени чадъри, дървени пътеки, беседки и др. Различните материали и предмети изискват съответно различни грижи, за да не се нарушат външният вид и функционалността им.

Като цяло поддръжката на мебели и екстериорното обзавеждане не е нещо много трудно и изискващо, но дори някои прости неща имат голямо значение. Нека да разгледаме няколко съвета за поддръжка на някои от най-популярните материали за екстериорни мебели:

Metal

Металните мебели и предмети обикновено са много трайни и не се повреждат лесно, а същевремнно остават доста достъпни. Най-важното от гледна точка на поддръжката е металните повърхности да се боядисват редовно, за да се предотврати корозия. Естествено малко по-различно боядисване, на цвят или техника, освен че ще направи мебелът да изглежда нов, може да го направи да изглежда и много различно от първоначалния си вид.

Дърво – бамбук – слама

Главното предимство на дървото, бамбука и сламата като материали, е че наподобяват много околната среда и подхождат много на една градина. Все пак обаче става въпрос за материали, които изискват по-честа поддръжка. Така че е добре всяка година или дори на всеки две години да използвате специално масло за дърво или защитен лак. Ако не е възможно да се прибира обзавеждането защитено място през зимата, най-малко се погрижете да ги покриетедобре със защитен плат

Пластмаса

Пластмасата е лек материал, много икономичен и лесен за поддръжка, въпреки че със сигурност няма естествен външен вид, както дървото и металът. Едно добро почистване с гъба и сапун в повечето случаи е достатъчно за поддръжката, но една защитна кърпа през зимата определено е добра идея, но не е абсолютно необходимо.

40 replies on “Поддръжката на екстериорни мебели и оборудване

Comments are closed.