Плажове, слънце и опасности за кожата

Лятото наближава и скоро големи и малки деца ще се втурнат на нашите красиви плажове, за да се разхладят и да прекарат няколко релаксиращи часа на някоя рогозка или шезлонг на плажа.

Слънцето може да бъде живот и източник на енергия за нашата планета, но има много сериозни рискове за здравето ни, които могат, разбира се, да бъдат лесно предотвратени, например чрез използване на плажен чадър. Продължителното излагане на силна радиация има доказано отрицателни ефекти върху човешкото здравето, включително и изгаряне на кожата, отслабване на имунната система, заболявания на очите (напр. катаракта), преждевременно остаряване на кожата и за съжаление, развитие на рак.

Начини за предотвратяване на рисковете

Затова, когато сте на плажа и имате пряк контакт със слънцето, е препоръчително да се използват кърпи, дрехи, слънцезащитен крем и плажни чадъри за защита на Вас и вашето семейство. Хубаво е плажувате и да пиете питието си на шезлонги край беседка, но също така е добре да се погрижите да използвате плажен чадър, независимо дали сламени чадъри или някой по-малък чадър, който сте закупили и носите всеки път, когато отивате до плажа за плуване.

Разбира се, освен ако не са големи, стационарните чадъри, най-малките плажни чадърите предлагат сравнително малко защита от вредните ултравиолетови лъчи на слънцето. Защитата им варира от слънчезащитен фактор 3 и 106, в зависимост от материала и размера на всеки чадър. За да не навлизаме в сложни технически въпроси, е добре да се разбере, че по принцип един обикновен чадър на пясъчния бряг край морето не е много ефективен, дори и да е от добри материали заради малката си площ, отражението на лъчите на пясъка и други фактори, заради които защитата не е голям

По-добра защита – по-добро здраве

Следователно е препоръчително от гледна точка на защитата да се използват големи е чадъри на плажа, които могат да бъдат намерени на организирани плажове, в непосредствена близост до дървена шезлонги или алуминиеви шезлонги край морето, особено по време на сутрешните и обедните часове, когато слънцето е в своя връх. Естествените материали, от които са оплетени сламените чадъри, като тръстикаили камъш, действат много по-ефективно за защита от опасните слънчеви лъчи, отколкото всеки друг синтетичен продукт. Тези естествени материали, по начина, по който са сплетени, позволяват свободното движение на въздуха във вътршността на чадъра, предлагайки уникална хладина на сянка си и пълна защита от слънцето!

Така че следващия път, когато направите една разходка по плажа в търсене на идеалното място за настаняване, освен за забавлението и релаксацията си, помислете и за по-добър начин на защита от слънцето.